CASCO
Ce este polita CASCO?
Casco este asigurare facultativa a autoturismului impotriva avariilor accidentale si furtului.
Casco nu tine loc de asigurare obligatorie (RCA).
De regula, asigurarea casco se ofera doar masinilor cu varste intre 0 - 8 ani (majoritatea asiguratorilor), 0 - 12 ani (anumiti asiguratori) sau masinilor de colectie.
Politele CASCO asigura autoturismele inmatriculate legal in Romania (temporar, permanent sau pe termen limitat - leasing). Radierea masinii sau expirarea inmatricularii determina automat incetarea acoperirii casco, chiar daca termenul de valabilitate al politei nu a fost atins.
La ce valoare se asigura masina?
Masina se asigura la o valoare cat mai apropiata de cea reala. Valoarea este stabilita de asigurator astfel:
- se stabileste valoarea de nou a masinii, pe baza facturii de achizitie sau pe baza valorii de catalog;
- la valoarea de nou se aplica o uzura, pe baza unui tabel propriu fiecarui asigurator, in functie de varsta masinii (calculata de la data fabricatiei), ce se scade din valoarea de nou, obtinandu-se valoarea ramasa a masinii (aproximativ 10% pentru fiecare an de vechime)
- optional, se adauga valoarea dotarilor suplimentare, obtinandu-se suma asigurata (SA).
Ce riscuri acopera CASCO?
Casco acopera doar daunele produse la autoturismul asigurat, atata timp cat acest autoturism este inscris legal in circulatie (inmatriculat provizoriu sau definitiv) si apartine proprietarului inscris in polita de asigurare (radierea masinii determina incetarea automata a politei casco, cu exceptia radierilor la sfarsitul contractelor de leasing).
Obligatia legala a unui asigurator casco este ca, in urma unui eveniment asigurat, sa plateasca readucerea autoturismului asigurat in starea dinaintea producerii evenimentului, prin reparare sau inlocuire.
Riscurile asigurate se impart in 4 mari categorii:
a. avarie partiala - accident in trafic, indiferent de cine este vinovat, avarie in parcare cu autor cunoscut/ necunoscut - avarie a carei reparatie nu costa mai mult decat un plafon stabilit de asigurator (aproximativ 80% din suma asigurata)
b. avarie totala - situatia de avarie totala se stabileste de catre asigurator pe baza unui deviz de reparatie sau a unui memoriu tehnic din care reiese ca masina nu mai poate fi adusa in parametrii de siguranta specificati de producator, ambele documente se intocmesc de catre service specializat si autorizat RAR
c. furt partial - furtul unor parti din masina, inclusiv roata de rezerva (tot la aceasta situatie se includ si avariile produse masinii de catre hot: geam spart, bord deteriorat, chiar si in cazurile de tentativa de furt);
d. furtul total - disparitia totala a masinii.
Ce riscuri NU acopera CASCO?
Situatiile difera de la sigurator la sigurator, dar in majoritatea cazurilor nu se acopera daunele rezultate din urmatoarele situatii:
- atunci cand soferul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a conduce (fara permis sau cu permisul suspendat, sub influenta alcoolului sau a drogurilor etc)
- atunci cand masina nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a circula (ITP lipsa, avarii anterioare serioase in masura in care ele pot fi dovedite de catre asigurator etc)
- atunci cand soferul nu are calitatea fata de proprietar solicitata expres in polita (anumiti asiguratori impun conditii clare, de genul: pot conduce masina doar angajatii firmei proprietare, sau doar sotul/sotia proprietarului)
- avarii produse la anvelope, care nu au afectat si jentile
- avarii produse de rularea cu autovehicolul prin apa (trecerea prin apa, inclusiv balti temporare)
- avarii produse de stropirea cu substante chimice corozive
- avarii produse cu buna stiinta de catre proprietar sau prepusi ai acestuia
- avarii produse de catre proprietar sau membrii familiei acestuia, din postura de pasageri sau pietoni, atunci cand masina se afla parcata
- furtul cu chei potrivite: casco despagubeste doar furtul prin efractie (care prezinta urme de patrundere fortata, de ex: daca este uitata masina descuiata, casco nu despagubeste).
Ce este fransiza?
Fransiza este acea parte din valoarea fiecarei daune pe care o suporta proprietarul masinii. Fransiza poate fi stabilita:
- ca valoare fixa, aplicabila la fiecare dauna;
- ca procentaj din suma asigurata, aplicabila la fiecare dauna;
- ca procentaj din valoarea fiecarei daune.
Ce e de facut in caz de dauna?
In cazul accidentelor cu vatamari de persoane sau cu victime, urmati cat se poate de exact prevederile codului rutier (daca nu ati citit deja aceste prevederi va sfatuiesc sa o faceti acum). Abia dupa ce ati indeplinit toate obligatiile prevazute de lege, indreptati-va atentia si spre cele necesare despagubirii pe casco a automobilului dvs., asa cum sunt prevazute in continuare
In cazul accidentelor fara vatamari de persoane si fara victime, pasii de urmat sunt (de preferat in acesta ordine):
1. sunati agentul/ brokerul, descrietii situatia (dauna) si intrebati-l ce sa faceti;
2. pastrati-va calmul si evitati sa va certati cu celelalte persoane implicate;
3. eliberati drumul (mutati masina in afara sau pe marginea carosabilului);
4. notati-va: numele celorlalte persoane implicate (si eventual al martorilor, daca situatia o cere), numerele de inmatriculare ale masinilor implicate, detalii sumare despre alte auto implicate (marca, culoare), adresa unde s-a produs/ constatat dauna (piata, strada si nr. imobilului in dreptul caruia s-a petrecut evenimentul, drumul si km in cazul drumurilor din afara localitatilor);
5. prezentati-va imediat(cat mai repede posibil) la sectia de politie in raza careia s-a produs evenimentul, stabilita astfel:
- pentru cazurile de avarii, la sectia de politie accidente usoare a municipiului sau sectorului (unde o astfel de sectie exista) sau la sectia de politie normala pentru localitatile mai mici;
- pentru cazurile de furt, la sectia de politie normala, indiferent de tipul localitatii.
6. asigurati-va paza masinii si transportul ei in service (daca e cazul). Nu uitati sa cereti factura fiscala sau bon fiscal stampilat (multe asigurari casco despagubesc aceste cheltuieli).
Este bina sa aveti la dvs.: cartea de identitate a dvs.(original), permisul de conducere (original), talonul masinii (original + copie), asigurarea RCA (original + copie), asigurarea casco (doar copie), chitanta pt Rovinieta (original).
Nu va speriati de politisti, dar nici nu va certati cu ei! Prevederea referitoare la prezentarea imediata la politie este inscrisa in lege si nerespectarea ei se sanctioneaza cu puncte, amenda si suspendarea permisului pentru 30 zile. Majoritatea politistilor va vor sanctiona exemplar daca faceti scandal in sectia de politie, asa ca pastrati-va calmul si veti putea scapa mai usor.
Ce acte trebuie sa primiti de la politisti:
- in caz de accident in trafic sau static, dar cu autor cunoscut: un exemplar din procesul verbal; plus, in caz ca sunteti nevinovat: copie dupa asigurarea si talonul auto vinovat.
- in caz de avarie constatata in parcare sau cu autor necunoscut: autorizatie de reparatie si anexa 2 (o scrisoare catre asigurator); anexa 2 poate lipsi, daca politistul scrie continutul ei pe verso-ul autorizatiei de reparatie si stampileaza si pe verso.
- in caz de furt solicitati o hartiuta care sa indice inregistrarea plangerii dvs. (ajunge o tidula cu stampila si numarul de inregistrare). Sectiile de politie vor elibera destul de greu aceasta hartie, dar au acesta obligatie legala, asa ca daca insistati o veti obtine. Este foarte utila pentru a demonstra asiguratorului ca ati efectuat demersurile necesare pentru prinderea faptasului si eventuala recuperare a pagubelor.
Cereti sa se inscrie atent toate daunele constatate pe auto (cele care se vad).
7. prezentati-va cat mai repede posibil la departamentul constatari al asiguratorului sau, daca nu este posibil, luati legatura cu asiguratorul (telefon/ fax/ email). Termenul limita este prevazut in polita: 24/ 48/ 72 ore de la eveniment. Atentie! In cazul depasirii acestui termen, asiguratorul poate refuza despagubirea.
Este bina sa aveti la dvs.: cartea de identitate a dvs.(original), permisul de conducere (original), talonul masinii (original), cartea de identitate a masinii (cel putin copie), asigurarea RCA (original), asigurarea casco (original, impreuna cu dovezile de plata a ratelor), actele obtinute de la politie (original), delegatie de la firma proprietara a masinii (pentru masinile de firma) sau imputernicire notariala de la proprietarul persoana fizica. La asigurator trebuie sa se prezinte soferul auto asigurat casco ce a fost implicat in eveniment, insotit de proprietar (sau cu delegatie/ imputernicire)
Ce trebuie sa primiti de la asigurator:
- deviz constatator in care se inscriu componentele de reparat/ inlocuit, parafa si semnatura agentului constatator, lista service-urilor agreate.
8. mergeti la un service auto (preferabil, unul dintre cele agreate) pentru a programa reparatia auto.
9. efectuati reparatia
10. completati dosarul de despagubire cu documentele solicitate de asigurator
11. recuperati-va masina reparata
12. daca este cazul, recuperati-va banii de la asigurator
In caz de furt partial, despagubirea se va putea face doar dupa ce primiti de la politie o scrisoare in care se indica negasirea faptasilor (scrisoarea se primeste in termen de aprox 2 - 5 saptamani de la depunerea plangerii)